A i ti ljudi. Uvek imaju neka pitanja. „Šta ti je, nešto nisi raspoložen?“ Oduvek su mi posebno čudna bila ta pitanja koja već u sebi sadrže odgovor. Jer, šta odgovoriti? Koju kombinaciju reči upotrebiti kako ne bi dobio novo pitanje? Iskusan si, već znaš da iskrena rečenica kao što je: „Ne priča mi se o tome“, uglavnom ne prolazi. Ma moraš da znaš čoveče, drugi uvek bolje znaju kako se ti osećaš. Ti u stvari samo misliš da ti se ne priča o tome, ali tebi se zapravo priča o tome. Tako da, ako si ipak zaboravio ono što si odavno naučio, i odgovorio na taj način, spremio si se i za ono što sledi. Veliki broj reči, od kojih se najviše ponavlja „reci“. Jer možda je tebi teško i biraš tišinu, ali ti si i sebičan, jer zadržavaš to što te muči od nekoga ko želi da ti pomogne. Ili jednostavno želi da zna šta ti je. Pa još ako ti pomogne, može se praktično nazvati svecem. A i ako ne uspe u toj nameri, dao je sve od sebe, a to je najvažnije, zar ne?

I tako ti razgovaraš iako ti se ne razgovara, a on ti pomaže iako ti ne pomaže. Tvoj spasitelj će spominjati promene vremena, retrogradne Merkure i lošu ishranu. Ali ljudi su takvi. Odgovaraju na pitanja koja im niko nije postavio. Daju savete koje im niko nije tražio. I pomažu iako ih za pomoć niko nije pitao. I proći će i to, i biće bolje. Njemu jer se našao prijatelju u nevolji. Tebi baš i neće, ali ti, za razliku od njega, više podsećaš na ljudsko biće, koje ima svoje dobre i loše dane. Pustićeš tom iskeženom robotu nek misli šta hoće. I neka misli da ti je prijatelj, iako ti znaš da on to ne može biti. Jer prijatelji su tu i kad se ćuti i kad se govori. Prijatelj poštuje kada mu kažeš da je tišina odgovor.

I kao i svakog puta kada si to želeo, i ovog puta ćeš nešto naučiti. Možda da se o emocijama ne ćuti, ali i da se pažljivo bira osoba kojoj ćeš o istima sve reći.

Prijavite se na našu mejling listu!

Upišite vašu mejl adresu kako biste bili u toku sa novim objavama na blogu.

Uspešno ste se prijavili. Hvala!