Ovih dana sam baš loše, kažeš mi. Biće bolje, kažeš mi. Proći će, kažeš mi. Svestan da trenutno najviše sluha imaš za razumevanje tebe takve od mene ovakvog, odlučujem se da ti ne kažem ono što želiš, već ono što ti je potrebno. Neće ti biti bolje. I dani nemaju nikakve veze sa tim što si loše. Lako je optuživati onog koji ne može da se brani. Nisu tebi dani krivi, već ti sama. Čuo sam za mnoge fetiše, ali da nekog loži mazohizam, to već moj razum ne prihvata. I nije do toga što nismo svi isti, već te vidim kako patiš. Kako se uništavaš iz dana u dan sve više, prihvatajući ulogu žrtve, jer lakše je biti žrtva nego borac. Oduvek je tako bilo.

I zato ti neću reći da te razumem. I neću ti reći da će proći. I neću ti reći da će ti biti bolje. To ostavljam onima kojima je više stalo do tvog mišljenja, nego do tebe. Ja ću ti reći da ti je potrebna pomoć. Da ću ti pomoći da pomoć potražiš. Još ću ti reći da ne postoji problem bez rešenja, ali da bežanje nije jedno od njih. Ipak ću ti reći da će ti biti bolje i poželeti čast rečenicama sa izuzetkom čiji nastavak ne ukida važnost prvog dela i dodati da će to biti baš onda kada i sama budeš bolja.

Ti ćeš pognute glave, skoro nečujno dobaciti da sam u pravu, nesvesna da ta rečenica ne donosi nikakvu korist. Ravnodušno ćeš ponavljati da razumeš, iako nije tako. Slagaćeš, samo da bih prestao da te vučem iz duboke jame u koju si jednom naivno upala. Reći ćeš mi sve ono što želim da čujem, jer si svesna da nemaš snage ni sa mnom da se boriš, zglobova crvenih od mojih šaka koje na silu pokušavaju da te izvuku na površinu. Ali na silu ne ide. Ja ti ne mogu pomoći ako ti to ne želiš. Zato pred mene prosipaš reči, u koje, sada ja naivan, verujem i odlazim po pomoć. Udaljavajući se od tebe, uviđam da si me slagala, trčim nazad i vidim te, i dalje u jami, sada dosta dubljoj, očiju punih suza, a noktiju zemlje. Jedva, ali i dalje mogu da te dohvatim, samo se ispruži na prste i pruži mi ruku. Molim te.

Prijavite se na našu mejling listu!

Upišite vašu mejl adresu kako biste bili u toku sa novim objavama na blogu.

Uspešno ste se prijavili. Hvala!